вторник, 24 февруари 2015 г.

Често срещани грешки при интервю за работа

Фирмата, в която работя, се разширява и тези дни идват много, много млади хора да кандидатстват за работа. Всичките имащи желание да работят или да намерят нещо, с което да свързват двата края. И всички правят грешки, които им играят малко или много лоша шега. На пръв поглед са забавни, но ако става дума за работа по-добре не ги правете. Не съм ги подредила в някаква определена последователност.

1. Не казвайте на интервюиращото ви лице, че при поканата за интервю е допуснало правописна грешка. Дошли сте на интервю за да оценят вашите качества, а не да слушат за пропуските си. Един от кандидатите го направи миналата седмица и шефът вече беше започнал с изводите.
2. Не влизайте с намусена физиономия, нито пък с прекалено широка усмивка. Влезте уверени и покажете една лека любезна усмивка. Никой няма да ви изяде.
3. Махнете слънчевите очила (освен ако не са с диоптър и после стават по-светли). Първо е знак на неуважение и второ зрителният контакт при интервютата за работа е от особено значение.
4. Не се притеснявайте да си признаете, че досега не сте работили в дадената сфера и ще ви е необходимо малко време да усвоите материала и да научите най-основното. Никой не се е родил научен. Едва ли бъдещите ви работодатели очакват от вас да дойдете всичко можещи и знаещи. А ако срещнете и такива хора просто ми става мъчно за служителите им.
5. Не отивайте неподготвени. Предварително потърсете в интернет пространството с какво се занимава съответната фирма. Дори и никога да не сте работили в тази сфера една кратка информация винаги е от полза. Така ще разберете и какви ще са вашите задължения, ако ви назначат.
6. Не бързайте да обсъждате веднага заплатата. Заплатата, поне когато аз съм била интервюирана, е последният въпрос. Ако очаквате стартовата ви заплата да е 600лв., сте сбъркали държавата. Преди време обяснявах и на сестра си, че навсякъде би следвало началната заплата да е 450лв., не повече. Все пак първият месец е пробен.

Сигурно има и други грешки. Аз не съм някакъв експерт. Правя изводите си на база лично наблюдение. Интернет е пълен със съвети как да се представите на интервю за работа.
Аз лично винаги преглеждам нови такива статии. Все пак не се знае какво ще ни донесе утрешния ден.

1 коментар:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване