Превъзходство!

Здравейте, киномани!
Тези дни повечето ми постове са както виждате на вълна култура - кино, театър и т.н.
Е, днешният пост не е изключение. Тази седмица отидох да гледам най-новия филм с Джони Деп "Превъзходство". Искам само да отбележа, че едва ли има човек на тази планета, който да не е гледал поне един филм с Джони Деп и да не му е харесал.
"Превъзходство" на първо време изглежда като филм, който засяга за пореден път темата за прекалено голямата човешка зависимост от машините. Но с развитието на филма се проявява и така типичния за хората стремеж да сътворят нещо ново. Нещо, което е привилегия само и единствено на природата.
Уил Кастър е доказан и известен учен в сферата на изкуствения интелект. Неговата цел е да създаде машина с истинско самосъзнание, която в същото време да съчетава в себе си и човешките емоции. Но точно тази негова цел го прави мишена на анти-технологични екстремисти. Уил е обречен да умре, но съпругата му Евелин и най-добрият му приятел Макс правят един последен опит да спасят работата му и самоличността му, като прехвърлят съзнанието на Уил в компютър. Опитът е успешен и Уил Кастър вече е компютър със собствено съсзнание и с достъп до интернет в пълен мащаб. Той еволюира в едно същество, което се стреми към още и още и още. Но мащабите на неговите възможности започват да придобиват и материалистична форма.
От целия филм аз стигнах до два извода, които ако се замислим са всеобщо известна истина:
1)Ние сме прекалено зависими от машините. Почти всичко днес е с чип, wi-fi връзка и т.н. Технологиите могат да бъдат много полезни, но те не трябва да ни обсебват.
2)Не можем да вървим срещу естествения ход на природата. Нашият организъм функционира по един определен начин и режим и за определен период от време. Еволюцията на човека е въпрос на време и ние не бива да я ускоряваме.
Намерих някои отрицателни мнения за този филм и както обичам да казвам: "Всеки си има своите предпочитания и вкус." Аз лично харесах "Превъзходство". Особено много ми допада как Джони Деп е ограничен визуално и фактически играе предимно с гласа си. Актьорският състав е много добър. Но ако очаквате нещо бъкащо от визуални ефекти, то тогава помислете пак. Това не е филм, чиято цел е да ни впечатли със специални ефекти. Това е филм, който ни кара да си зададем въпроси от типа на "Какво става с душата ни?", "Може ли да сме безсмъртни с помощта на технологията?" и други подобни.

Коментари

  1. Обожавам Джони Деп и много искам да гледам филма <3

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен ми хареса, определено, но някак ме остави натъжена.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование

300: Възходът на една империя!