Два дни и една нощ - началото на София Филм Фест

Както писах по-рано в началото на месеца, март е посветен на киното. На 12 март стартира "София Филм Фест на брега". Фестивала представя множество филми, събрани от цял свят. Провежда се за 13-та година подред. Едно от хубавите неща на този фестивал е, че дава възможност на публиката да види филми от цял свят. Обикновено в кино салоните се прожектират предимно англо-говорящи филми - продукции с цел печалба. Тук може да намерите филми от цял свят - Германия, Турция, Франция и още много други страни. Старт даде френският филм "Два дни и една нощ" на Жан-Пиер и Люк Дарден. За този филм разбрах покрай Оскарите. Марион Котиляр отново беше номинирана за главна женска роля.
Сандра е съпруга, майка на две деца и се възстановява от депресия. Току-що се е върнала на работа, но неочаквано разбира, че колегите й са гласували да получат премия по 1000 € за сметка на нейното работно място. Собственикът не може да си позволи да даде на всичките си служители премии, но решава да се проведе още едно гласуване. Сега Сандра има на разположение два дни и една нощ за да убеди достатъчно хора тя да остане на работа.
"Два дни и една нощ" ни представя една ситуация, пред която всеки човек се изправя всекидневно - да се борим. Да се борим за работата си, за семействата си, за принципите си. Съдбата на Сандра е съдбата на всеки един средностатистически човек. Имаме проблеми и правим всичко възможно да ги разрешим. Братята Дарден не ни представят каква да е история. Те представят действителността такава каквато е. Историята на Сандра може да бъде моята или вашата. Животът е битка и гледаме да оцелеем, но също така се опитваме да запазим човешкото в себе си и достойнството си.
За Марион Котиляр мога да кажа, че беше много достоверна в образа на Сандра. С право си е заслужила номинацията за Оскар отново.
По принцип аз не съм кой знае колко запалена по френското кино. Намирам го за прекалено реалистично понякога. Но този филм ми хареса и ви го препоръчвам, ако имате възможност да го гледате.
Всички прожекции на "София Филм Фест на брега" се провеждат в театър "Адриана Будевска" в Бургас. Фестивалът ще бъде закрит на 20 Март. Аз успях да посетя още два филма, ще опитам да си взема билет и за още един. Много ми се искаше в Бургас да се прожектира и "Все още Алис", но за съжаление този филм имаше само една прожекция в София.

Коментари

Популярни публикации от този блог

300: Възходът на една империя!

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование