Мечтая за...CHANEL!

Привет, модни мечтатели!
Този пост може да е малко материалистичен, но не мога иначе. Поне не и когато става дума за Chanel!
Не мисля, че в света има жена, която поне мъничко да не иска да притежава нещо произведено от световния бранд - червило, бижута, дреха или както е в моя случай, класическата черна чанта на Chanel.

Малко инфо - чантата, която ние знаем не е оригиналната чанта на Chanel. През 20-те години на миналия век на Коко Шанел й е втръснало да носи чантата си в ръка и решила да създаде чанта, която да позволява свобода на ръцете й. Идеята й идва от войнишките чанти и техните ленти, с които войниците ги придържали. Така тя добавя тази дълга каишка и през 1929г. официално чантата Chanel е представена на света. След успешното й завръщане в модната индустрия през 1954г., Коко Шанел решава да даде малко по-нов вид на своята чанта. Новият дизайн получил името Chanel 2.55 заради времето на създаването си - Февруари 1955г.
Днес този модел се е наложил като оригинална чанта Шанел и е най-желаният от всички жени на планетата моден аксесоар. Чанта, за която всяка жена си мечтае. Подходяща е за всеки един вечерен повод и всеки един официален или дори делови тоалет. Просто какво повече може да поискаш от този прекрасен аксесоар?!
Чантата е символ на стил и социален статус. Всеки един детайл е свързан с моменти от житейския път на дизайнерката.
1. Кафеникаво - черният цвят е цветът на униформата, която Коко е носела в манастира, в който е живяла докато навърши 18 години и където се е научила да шие.
2. От вътрешната страна на капака на чантата има таен джоб. В него тя е криела писмата си от тогавашния си любим. А на задната част на чантата има друг джоб за пари.
3. Красивата верижката на чантата също е взаимствана от манастира и по-точно от пазачите, които държали ключовете си на такива верижки.
4. Ромбовете придават обем на чантата чрез специална тропоска и я правят още по-елегантна. За тях се смята, че са вдъхновени от няколко неща - жокейските якета, витражите на манастира и възглавничките в парижкия й апартамент.
Оригиналната чанта е имала ключалка "мадмоазел" - Коко Шанел никога не се омъжва. По-късно по случай петдесетата годишнина от създаването на чантата Карл Лагерфелд изменя модела на ключалката с две застъпващи се букви "C". Той добавя и кожа към верижката на чантата.
И ето така и до ден днешен Chanel 2.55 е най-желаната чанта от жените по света. През годините Chanel запазват тази чанта, но разбира се създават и нови модели, нови цветове.

Но оригиналът си е само един. Е, разбира се като за Chanel нормално е и цената на тази чанта да е доста солена. Най-евтиният модел е над 3000 евро. Да, не е малко. А на времето се е продавала за 2.55 $. Трудно за вярване, нали?!
Затова за момента мога само да си мечтая за Chanel. И все пак... Няма нищо лошо да я добавя в моя wishlist. :)

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

300: Възходът на една империя!

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование