Терминатор:Генезис

Когато бях дете по телевизията доста често даваха "Терминатор 2: Денят на Страшния съд". Много рядко продълженията са толкова добри колкото оригиналите. Линда Хамилтън беше и си остава единствената Сара Конър, Едуард Фърлонг имаше много обещаваща кино кариера (уви, я занемари), а Арнолд Шварценегер разви образа на Терминатора на съвсем друго ниво. Да, "Терминатор" и "Терминатор 2" са си класика в киното. Двете продължения "Бунтът на машините" и "Спасение" си бяха малко или много провал. Естествено е да се досетите, че имах леко скептични очаквания за новото продължение "Терминатор:Генезис".
В "Терминатор:Генезис" историята придобива един напълно нов ход. Събитията са представени през погледа на Кайл Рийз, който е дясната ръка на Джон Конър. Той е винаги неотлъчно до него и е влюбен в майка му от много време насам (както ни е известно). Освен, че е добър войник, друго не се знаеше за Кайл. В този филм зрителите ще го опознаят малко повече.
Джон изпраща Кайл назад във времето за да спаси майка му от терминатора. Но нещата не са такива каквито Кайл е очаквал. Вместо наплашената сервитьорка той попада на борбена и много веща в оръжията жена, отгледана от терминатор. Всичко е различно. Изпратен е още един терминатор Т-1000 (модела в "Терминатор 2"). Имаме пътувания във времето и едно цялостно изменение на героите.
Във филма има доста екшън сцени. Сюжетът не ми е достатъчно грабващ. Героят на Арнолд Шварценегер е като цяло прекалено второстепенен и сякаш се опитват да наблегнат на комичната му страна. Емилия Кларк е добра, но не достатъчно добра за Сара Конър. Може би съм просто прекалено голям фен на първите два филма и ми e трудно да приема друга актриса в образа на Сара Конър. И понеже това е първият филм, в който се набляга основно на Кайл, е нормално фокусът да е върху Джай Кортни. Хубаво е да го видим и в положителна роля след "Дивергенти" и "Дивергенти: Бунтовници".
Ако сте фен на първите два филма и имате интерес към историите свързани с пътуване във времето, със сигурност след филма в главата ви ще се загнездят някои въпроси свързани с цялата промяна в историята - "Ако това се случи, как Кайл ще срещне после Джон през 2029?!", "Как след това ще се върне назад във времето?!" и т.н., и т.н. В интернет плъзна информацията, че "Терминатор:Генесиз" ще е всъщност трилогия и дори Шварценегер потвърди участието си във втория филм.
Моето мнение е, че това е просто поредното несполучливо продължение. Не е провал като третия и четвъртия филм, но не е и култов като първите два. Мисля си дори, че е сниман само защото Кайл и Сара имаха прекрасна любов в първия филм, но за съжаление беше прекалено кратка. Така че историята тук е написана само за да се даде повече време на Кайл и Сара за да се опознаят и да се обичат. Дали ми допада това? От части - винаги ми се е искало да имат повече време. В първия "Терминатор" Кайл и Сара се влюбват и по нейните финални думи "Имахме само няколко часа, но се обичахме като за цял живот." (Може и да бъркам превода. Карам по спомени малко). Мисля, че точно тези няколко часа придават онази мистична и необяснима романтика, която тук малко ми се губи.
Има и малка изненада за феновете на Doctor Who. Малка, не се прехласвайте.
И разбира се за финал...
"Бъдещето не е решено"!

Коментари

Популярни публикации от този блог

300: Възходът на една империя!

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование