21 дни

Вдъхнових се за този пост от Поли и нейния блог PolinaSofia. Забелязах, че няколко от постовете й са на здравословни теми. Особено грабна вниманието ми последният й пост - Любими чайове (-помощници в борбата с дехидратация).


Този пост ми припомни, че и аз като нея минах през един така наречен "дехидратиран период". Течности поемах, но не бяха здравословни. И ето какво точно ми припомни Поли.
Казват, че са ни необходими 21 дни за да си създадем един навик. Миналата година реших да проверя колко вярно е това като си създам навика редовно да пия чай. Е, оказа се, че е много вярно.
Не мисля, че има човек, който като дете да е обичал чай. А и да има не съм го срещнала или поне не съм го питала.
До преди известно време и за мен чаят не беше сред любимите напитки. Предимно във всекидневното ми меню фигурираше газирано. Голяма грешка!

Тези напитки не се отразяваха добре на стомаха и метаболизма ми, особено когато са консумирани толкова често. Не пречи от време на време, но всеки ден беше просто прекалено. Реших, че ми е време за промяна и си наложих да ги премахна от менюто си до минимум. Спомних си, че бях прочела някъде, че са необходими 21 дни за изграждане на един навик и си наложих в период на тези 21 дни да спра газираното, а да пия повече вода. Имам ниско кръвно и когато не поемам достатъчно течности, ми се случва да ми прималее и дори да припадна. Това са едни ужасни последици от дехидратацията. И ето как започна всичко.
Както казах, като дете не обичах да пия чай, като тинейджър също, а в университета също не фигурираше в ежедневието ми. Ако се случеше да пия чай, то беше предимно когато боледувах. Не ми се пиеше само вода и реших да опитам и с чай. Като начало реших да опитам със зелен чай с грейпфрут. Една чаша сутрин и една чаша вечер бяха задължителни. И понеже пия кафе много, много рядко, зеленият чай се оказа чудесно решение, защото и ми действа успокояващо и ме разсънва. После добавих и билков чай за офиса. Малко по малко започна да ми се услажда. Не че беше неприятен, но не умирах от желание така да започва денят ми. Но след 21 дни забелязах, че когато вляза в магазин първо си избирам чай, после се насочвам към другите продукти. Стомахът ми се успокои, вече не ми премаляваше и дори свалих някое и друго излишно кило. :)


Още един голям плюс! Когато намалих газираните напитки, а увеличих консумацията на чай и акнето ми намаля. Въпросът не е само в правилните продукти за лице, но и в правилните храни и напитки. Когато приемах повече напитки като Coca-Cola, Fanta, Sprite, Pepsi и други подобни, акнето и черните точки можех да скрия много трудно, а понякога и изобщо не можех. Вече не е така. Лицето ми се изчисти и дори околните около мен го забелязват.
Сега чаят е сред задължителните ми напитки за целия ден. Въпросът е просто в това да си изградиш навик и да разбереш кой чай ти допада най-много като вкус.
Опитвала съм доста видове чай - и като марки и като вкус. Някои ми харесаха, някои не. Лично на мен любими са ми Yogi Tea. А след като прочетох и поста на Поли сега си ги купувам и за вкъщи.
Най-много от тях обичам Yogi Detox. Дори ми се налага да купувам по 2 кутии, защото майка ми също се влюби в него. Има един много приятен леко сладникаво-пиперлив вкус. Другият чай, който също много обичам, е Yogi Египет. С кората от портокал придобива един чудесен аромат и  също така сладникаво-цитрусов вкус. Yogi имат много и различни видове чай. Почти във всеки един се съдържа джинджифил в комбинация със някоя подправка. Може би точно това е причина за техния вкус. Но може би най-любимото ми е късметчето прикрепено към всяко пакетче чай Yogi. На английски език са и всяко едно е някаква уникална положителна мисъл. Лично на мен винаги ми приповдигат настроението.



След като започнах да пия чай се реших да си изградя и други полезни навици като спортуване, готвене (да, аз още се уча да готвя) и др. И малко по малко в рамките на 21 дни се убедих, че стига да поиска човек може да се научи на един по-здравословен ритъм на живот. (Все още работя над готварските си умения).
А ето и няколко правила как да пием чай. :)
Така че дайте си 21 дни време за да си изградите един полезен навик и ще видите колко по-добре ще се почувствате физически и психически.

Всичко описано по-горе се отнася само за мен самата и е на база личния ми опит. Всеки един организъм е различен. Не се сравнявайте с другите.

П.С. Снимките са свалени от интернет. За съжаление всекидневието ми не ми позволява да правя снимки толкова често, колкото ми се иска.

Коментари

  1. Това за 21-дни е интересно :) А и безспорно по-неангажиращо звучи от 30 (-дневен challenge), хмм :) Ще мисля сега какъв навик ще изглаждам в следващите 21 дни...

    ОтговорИзтриване
  2. PS: и махни това с въвеждането на кодове за да се коментира, че побърква :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

300: Възходът на една империя!

Диагноза: СЕКСИ! ревю/ I Feel Pretty review

Престъпленията на Гриндевалд - Ефекти и Разочарование